با توجه به وجود فن ها، دانخوری های برقی، هیتر های دمنده و چراغ ها در سالن های مرغداری امروزی،
صورتحساب های برق و سوخت می توانند هزینه های اساسی در کاستن از درآمد مرغدار باشند. چون این موارد از معدود هزینه های بالای قابل کنترل توسط تولیدکننده ها هستند، می توان با اندکی دقت هزینه سوخت و برق مصرفی را به حداقل رساند. یکی از مصارف اصلی برق استفاده از آن جهت تهویه است. فن های مکنده ای که در تمام 24 ساعت شبانه روز و 7 روز هفته در حال کار باشند، موجب دریافت صورت حساب سنگین برق و به تبع آن سود پایین در دوره پرورش می گردند. به منظور کاستن از هزینه ها، تعدادی از تولید کنندگان به جای فن های مکنده فقط از پنجره ها استفاده می نمایند.
اما تهویه با استفاده از الکتریسیته (فن های مکنده) به آن اندازه که خیلی از پرورش دهندگان فکر می کنند هزینه برق را بالا نمی برد. در یک مطالعه هدفمند روی یک مزرعه پرورش مرغ گوشتی تجاری، مشخص شد که به طور متوسط، در سالن های پرورش مرغ گوشتی که از انرژی برق برای تهویه استفاده نموده بودند، هزینه برق حدود 80 سنت بیشتر از سالن های دیگر در یک روز شده بود. دلیل این تفاوت کم در هزینه برق آن است که کارکرد روزانه یک فن 90 سانتیمتری هزینه زیادی را تحمیل نمی نماید. در واقع این هزینه کمتر از5 سنت در هر ساعت است.
در این بررسی مشخص شد که بزرگترین تفاوت بین دو نوع تهویه (با فن و توسط پنجره ) در سالن، نه هزینه برق، بلکه بیشتر شرایط محیطی بود. همچنین مشاهده گردید که استفاده از پنجره ها به تنهایی باعث نوسان زیاد دما در سالن شدند. این مسئله منجر به گرمی زیاد در یک دقیقه و سرمای زیاد در دقیقه بعد می گردید. علاوه بر آن کیفیت هوا نیز مناسب نبود. سطوح رطوبت و آمونیاک نیز به طور مشخصی متغیر بودند. این دامنه تغییرات در دما و کیفیت هوای سالن می توانند موجب کاهش عملکرد گله و نیز افزایش حساسیت نسبت به بیماری ها گردد.
همچنین در تحقیق مشابهی مشخص گردید که در سالن های دارای ضعف در ورود هوا تفاوت دما در کف سالن و سقف به حدود 15تا 20 درجه فار نهایت می رسد که به تبع آن برای متعادل نمودن دمای کف، 20تا25 درصد سوخت بیشتری باید مصرف گردد. در حالی که کنترل مطلوب ورودی ها و استفاده مناسب از فن ها موجب سرعت کافی و پرتاب هوای ورودی و اختلاط آن با هوای گرم تجمع یافته در عرض سقف شده و می تواند این اختلاف درجه حرارت را به 5 درجه تقلیل دهد. در این حالت کاهش مصرف سوخت صرفه اقتصادی بیشتری از مقدار مصرف برق تعداد فن بیشتر به همراه دارد.
در این جا گفته نمی شود که برای تهویه سالن پرورش مرغ هرگز نمی توان از پنجره ها استفاده نمود. اگر شرایط خارج از سالن نزدیک به شرایط مطلوب داخل باشد، پنجره ها می توانند بسیار ثمر بخش باشند. اما اگر تفاوت بارزی بین درجه حرارت دلخواه داخل سالن و بیرون از سالن وجود داشته باشد، بایستی ضمن استفاده از فن ها برای تهویه،کنترل مناسبی هم بر روی ورودی ها اعمال نمود. به احتمال بسیار فراوان، افزایش مختصر هزینه های برق و سوخت، از طریق افزایش عمل کرد طیور جبران خواهد شد.
ابزارهای دودزا:
به منظور کسب یک احساس واقعی از چگونگی کارکرد یک سیستم تهویه خوب، دیدن عملکرد آن مفید خواهد بود. یکی از بهترین راه های دیدن عملکرد یک سیستم تهویه استفاده از وسایل دودزا (در صورت در دسترس بودن) می باشد.آلات دود زا در اندازه ها و رنگ های مختلف وجود دارند (تولید کنندهای دود رنگی خیلی گران هستند). دود زاها براساس مدت زمانی که می سوزند و مقدار دودی که تولید می کنند طبقه بندی می شوند. آن ها از اندازه های کوچک 30 ثانیه با حجم اندک، تا بزرگی 3 دقیقه با حجم بالا وجود دارد. دود زاهای کوتاه مدت کم حجم می توانند در سالن های دارای پرنده مورد استفاده قرار گیرند. دودزاهای بلند مدت حجیم به دلیل تولید دود زیاد فقط بایستی در سالن های خالی استفاده شوند. دودزاهای بلند مدت حجیم می توانند برای ارزیابی منافذ یک سالن به کارگرفته شوند. تعجب آور است که حتی در محفوظ ترین سالن ها منافذ و درزهای فراوانی وجود دارد. راه رفتن با این وسایل دودزا دور تا دور قسمت بیرونی سالن که پنجره های آن بسته و تعدادی فن مکنده در داخل آن روشن باشند، نقاطی را که هوا ار طریق آن ها به داخل سالن نفوذ می کند مشخص می نماید دودزاهای بلندمدت حجیم همچنین برای نشان دادن الگوهای حرکت هوا در سالن های دارای تهویه تونلی مفید هستند. وسیله دودزا می تواند در بیرون از سالن قرار داده شود تا دود اجازه پیدا کند که از میان پدها یا پنجره های باز جلوی سالن واردگردد. برای سالن های دارای پنجره جانبی که دارای فن های اختلاط هوا هستند دودزاهای همین اندازه می توانند استفاده شوند. محل قرار دادن دودزا در جلوی فن گردش دهنده هوا می باشد.
اصلاح مدیریت و برنامه های تغذیه ای در طول دوره های گرم آب و هوایی قادر است، استرس گرمایی را به کمترین میزان رسانده، عملکرد پرندگان را در سطح مطلوب حفظ نماید.
این صنعت طی دو هفته اخیر در بسیاری از نقاط جهان رشد شگرفی داشته است. این تحولات به طور خاص در نواحی گرم، که در آن حدود 25 % گوشت مرغ و 30 % تخم مرغ جهان تولید می شود، به چشم می خورد مدیریت موفق گله های طیور در شرایط آب و هوایی گرم ممکن نخوا هد بود مگر اینکه روش های متفاوتی به کار گرفته شود. اهداف مدیریتی را باید موجب کاهش دما، رطوبت سالن و حفظ مصرف مناسب آب و خوراک باشد. با این حال دمای بالا تاثیرات مستقیم و غیر مستقیم بالایی بر جوجه ها دارد. به منظور غلبه بر این تاثیرات، به کار گیری صحیح ابزار مدیریتی پایه که در این بین استفاده از سیستم تهویه مناسب و کافی و کاهش دمای سالن از طریق استفاده از سیستم های خنک کننده یک امر حیاتی جهت تولید کمی و کیفی بالای جوجه ها ی گوشتی و مر غان تخم گذار به نظر می رسد.
یکی از راه های عملی که منجر به حفظ عملکرد طیور در شرایط آب و هوای گرم بدون کاستن از تراکم آنها می شود، استفاده ازتبرید تبخیری است. نکته قابل توجه آن است که سیستم های تبرید تبخیری با تهویۀ تونلی کار می کنند. در یک سالن در محدودۀ آب و هوای گرم، جریان هوا از هر عامل دیگری مهمتر می باشد در صورت عدم وجود هواکش به میزان کافی و یا کار نکردن صحیح آن ها، مرغدار با مشکل حرارت انباشته در سالن رو به رو شده، سیستم تبرید امکان مقابله باآن را نخواهد داشت. در انتها استفاده موثر از تبریر تبخیری و تهویۀ مطبوع نیازمند طراحی صحیح تجهیزات، توجه به موقعیت و مدیریت صحیح دارد.