سيستم پوشال خيس
با استفاده از پوشال خيس مي توان سطح تماس هوا را افزايش داد و به اين ترتيب سالن طیور را بهتر خنك كرد. هواي گرم بيرون از ميان پوشال مرطوب عبور مي كند. حرارت آن موجب تبخير آب پوشال شده و دماي هوای سالن طیور را كاهش مي دهد. در گذشته براي پايين آوردن دماي سالن طیور از پدهاي پوشالي استفاده مي گرديد كه مشكلات خاصي به همراه داشت.
سيستم خنك كننده پد سلولوزي
اين سيستم از يك كابين فلزي تشكيل شده كه پد در آن قرار گرفته كه پس از خيس شدن توسط لوله آبي كه در بالاي سر آن قرار دارد هواي عبوري از لا به لای خود را از طريق فرآيند تبخير آب خنك كرده و به داخل سالن مي فرستد. در ادامه به مقايسه پد پوشال و پد سلولوزي اشاره می گردد.
الف) پد پوشال عمر كوتاهي دارد و حداكثر پس از پايان يك دوره 45 روزه بايد تعويض شود ولي ( پدهاي سلولوزي عمر كاري بالايي داشته كه اگر از آن به طور صحيح استفاده گردد البته تا زماني كه ضربه شديدي به آن وارد نشود عمر خواهد داشت)
ب)پوشال به شكل يكنواخت قرار نگرفته و بعد از چند روز ريزش پيدا مي كند ولي پدهاي سلولوزي، كاملاً يكنواخت بوده و مشكل ريزش ندارد.
ج)پوشال را بايد در داخل سبدهاي فلزي مخصوص قرار داد ولي پدهاي سلولوزي نيازي به سبد ندارند.
ح)پدهاي پوشالي مشكل قارچ و كپك را داشته كه در پدهاي سلولوزي اين مشكل حل شده است.
چ)پدهاي سلولوزي تقريباً سه برابر پدهاي پوشالي قدرت خنك كنندگي دارند
د)در پدهاي پوشالي بعد از يك دوره استفاده كوتاه مدت بر روي آن گرد و خاك زيادي مي نشيند و در ميزان ورودي هوا به داخل سالن تغييرات محسوس حاصل مي كند ولي در پدهاي سلولوزي اين مشكل وجود ندارد و مي توان با فشار آب گرد و غبار و خاك را از روي آن گرفته و با مواد ضد عفوني كننده مخصوص آن را ضد عفوني كرد.
طراحي سيستم پوشال مرغداری:
معمولاً از 5 نوع پوشال به عنوان پد استفاده مي شود:
پوشال درخت صنوبر به ضخامت 5 سانتي متر
پوشال تفاله نيشكر به ضخامت 5/2 سانتي متر
پوشال مقوايي نازك موج دار
پوشال صفحات سلولوزي و پشم شيشه اي به ضخامت 5/2 سانتي متر طراحي سيستم پوشال بايد به گونه اي باشد كه انتشار رطوبت و بازيابي آن به صورت يكنواخت انجام گيرد. قاب پوشال را بايد به نحوي طراحي كرد كه عمل خيس شدن به طور يكنواخت صورت گيرد. جهت حصول به اين هدف، يك لوله پلاستيكي به قطر 5 سانتي متر كه به فواصل 15 سانتي متر داراي سوراخ هايي با قطر 32/0 تا 48/0 سانتي متر مي باشد،كفايت مي كند. پمپي كه براي گردش آب استفاده مي شود، به ازاي هر 3 متر مربع در دقيقه، 1/4 ليتر آب به جريان اندازد. علاوه بر اين سيستم بايد داراي ناوداني جهت جمع آوري آب سريز باشد تا آن را به يك حوضچه برگرداند. حوضچه بايد ظرفيتي در حدود 5/15 ليتر آب به ازاء هر متر پوشال داشته باشد. اضافه شدن آب معمولاً توسط يك شناور كنترل مي شود. در مسير بازگشت آب بايد فيلتر نصب گردد تا ذراتي كه مي توانند باعث انسداد سوراخ ها شوند از مسير خارج گردد.
مقدار معيني از آب بايد به طور مداوم از سيستم خارج شود تا از رسوب مواد معدني در سيستم جلوگيري گردد. اين مقدار آب در حدود 16 ليتر در هر ساعت به ازاء هر 100 متر مكعب در دقيقه ظرفيت خنك كنندگي سيستم مي باشد. از آنجائيكه تبخير آب موجب تبريد مي گردد، بايد آب كافي براي سيستم فراهم گردد.
كاستن يك درجه فارنهايت از دماي هزار فوت مكعب ( احتمالاً به منظور هزار FM قدرت تهويه مي باشد).
هواي وارد شده به سالن مستلزم مصرف 5/0 ليتر آب در ساعت مي باشد، در صورتي كه مجموع ظرفيت هواكش ها يك سالن پرورش جوجه مرغ گوشتي 180/000 fm باشد، براي كاستن مستمر نياز به تبخير 900 ليتر آب در ساعت مي باشد ( 10*5/0*180) بر اين اساس با توجه به تبريد مورد نياز ممكن، ميزان آب مصرفي را در روز، ساعت و . . . مي توان تخمين زد به عنوان مثال در يك سالن پرورش طيور به ظرفيت 9 هواكش به ظرفيت هر يك 22500 ، سيستم براي كاهش درجه از دماي هوا نياز به تبخير به ميزان آب دارد.
ليتر آب در ساعت 1316= 13*5/0*5/22*9
محاسبات مربوط به سيستم خنك كننده پد ( پوشال خيس )
محاسبات كل حرارت ورودي به سالن
حرارت ناشي از طیور + حرارت ناشي از ساختمان = كل حرارت توليد شده ( بار حرارتي )
محاسبه ظرفيت خنك كننده ها:
الف) روش اول :
اين محاسبه بر اساس پايين نگه داشتن درجه حرارت داخل سالن طیور بنا نهاده شده است
( در حدود 9/3 درجه بالاتر از درجه حرارت دماسنج مرطوب )
( دقيقه / 0/086 Btu ) 7652 /0 كل حرارت توليد شده = ظرفيت خنك كننده ها
هر متر مكعب هوا، در صورتي كه 8/2 درجه سانتي گراد گرم شود. 7652/0 كيلوكالري حرارت جذب مي كند.
محاسبه سطح پوشال تبخيري (Pad) مورد نياز:
سطح پوشال مورد نياز= متر مكعب در دقيقه ظرفيت خنك كنندگي/ سرعت هواي طراحي شده بر حسب نوع پوشال
سطح پوشال مورد نياز= متر مكعب در دقيقه ( فوت مكعب ) ظرفيت خنك كننده/ سرعت هواي طراحي شده ) بر حسب نوع پوشال
سرعت هواي طراحي شده ( در نظر گرفته شده ) براي پوشال از نوع الياف سپيدار با ضخامت 5/0 سانتي متر ( 2 اينچ) برابر 46 متر در دقيقه ( 150 فوت در دقيقه ياF.P.M ) مي باشد
پوشال هاي تجارتي موجود مي توانند هوا را با سرعت بيشتري خنك كنند. در مورد ساير پوشال ها مي توان با تماس با كارخانه سازنده، سرعت هواي مناسب را تعيين نمود.
يك سالن جوجه مرغ گوشتي با ابعاد 150*12 متر جهت پرورش 000/20 جوجه را در نظر گرفتن حداكثر وزن 5/2 كيلوگرم براي هر جوجه ساخته مي شود، ميانگين R سالن ، 14 و درجه حرارت خشك 46 درجه سانتي گراد و درجه حرارت مرطوب مناسب 30 درجه سانتيگراد در نظر گرفته شده است.
161=]9/3- ( 30 – 46 ) [ * (0059/0 ) * ( 25/1 * 150* 12) = حرارت ساختمان
كيلوكالري بر دقيقه 3430=0686/0 * 5/2 * 20000 = حرارت مرغ ها
كيلوكالري بر دقيقه 3591=3430+161 = كل حرارت توليدي
متر مكعب بر دقيقه 4693=7652/0 ¸ 3591 = ظرفيت خنك كننده ها
براي پوشال از نوع فيبر سپيدار با ضخامت 5 متر مربع
102=46¸4693 = سطح پوشال مورد نياز
ب) روش عملي ديگر: هر 150 متر مكعب هوا در هر دقيقه به يك متر پوشال نياز دارد
ج) روش عملي سوم: به ازاي هر 2/1 تعداد هواكش حدود 6 متر مربع سطح پوشال مورد نياز است با يك محاسبه ساده تعداد 2/1 هواكش براي هر 12 متر طول آشيانه لازم است.
براي يك آشيانه به طول 100 متر با ارتفاع 3 متر 8 هواكش با 48 متر مربع سطح پوشال لازم است.