جيره هاي غذايي طیور بر پايه ذرت و کنجاله سويا حاوی اسيدهاي چرب اشباع
و غلظت های بالایی از اسيدهاي چرب غيراشباع غنی از امگا-6 و در عين حال دارای مقادیر پایینی از امگا-3 است .چربي ها و روغن ها معمولأ به عنوان منابع انرژي به جیره غذايي در جوجه مرغ هاي گوشتي دارای سرعت رشد بالا اضافه مي شوند. استفاده از منابع چربی غني از اسیدهای چرب غیراشباع حاوی امگا-6 در جيره ي غذايي طیور باعث کمبود ایکوزاپنتانوئیک اسید و دوکوزاهگزانوئیک اسید در بدن طیور مي شود. از سوي ديگر، جیره غذاي حاوی منابع چربی غنی از امگا-3 و دارای پایین ترین نسبت امگا-6 به امگا-3، باعث ایجاد تغييراتی در الگوی اسيدهای چرب موجود در گوشت نسبت به يک سطح بالاتر از اسیدهای چرب امگا-6 مي شوند. امگا-3 در چربی های جیره های غذایی،کاهش التهاب توسط ماکروفاژها و افزايش پاسخ آنتي بادي ها را نشان داده اند. اين تأثیرات به عواملي از جمله میزان امگا-6 و نسبت امگا-6 به امگا-3 در جیره های غذایی طیور حاوی اسیدهای چرب غیراشباع وابسته است. محققان گزارش کردند، زمانی که نسبتPUFA n-6/n-3 در جیره های غذايي طیور 5.5 و سطح متيونين در جیره های غذایی طیور بیش از میزان توصیه شده در کمیته NRC باشد، می تواند تعادلی بین سطح اسیدهای چرب و متیونین برای افزايش عملکرد پاسخ ايمني بدن طیور در بيماري های التهابي روده ای در جوجه مرغ هاي گوشتي ايجاد شود. به طور کلی در تحقیقات گذشته نشان دادند که متیونین اثرات متقابلی با سطوح و منابع مختلف چربی در جیره های غذایی حیوانات داشته است، که می توان به موارد زیر اشاره نمود:
1- نشان دادند که میزان متیونین کنسانتره مورد نياز درجوجه مرغ هاي گوشتي با توجه به نوع و میزان چربي در جیره های غذایی طیور متفاوت است، به طوری که افزایش میزان چربی در جیره های غذایی طیور، باعث کاهش در مصرف خوراک طیور می شود، که نيازمندی به مکمل متيونين کنسانتره در جیره های غذایی را افزایش می دهد.
2- متيونين به عنوان يک عامل چربي سوز از طريق انتقال گروه متيل براي سنتز فسفوليپيدها، آپوليپوپروتئين کبدي براي متابوليک و ترشح چربي از کبد با ليپوپروتئين هایی با چگالي پایین، و به عنوان پیش ماده ای برای ال-کارنیتین در سوخت و ساز چربی ها در بدن عمل می کند.
3- مصرف مکمل متيونين کنسانتره در جیره های غذایی حاوی اسیدهای چرب غیراشباع بالا در بافت هاي مختلف موش و مرغ مهم می باشد. يک توضيح براي اين موضوع آن است که با مصرف مکمل متیونین فعاليت آنزیم های غیراشباع کننده افزايش می یابد. از طرفی آراشيدونيک اسيد از کشيدگي زنجیره اسيد لينولئيک توسط اين آنزيم های غیراشباع کننده تولید مي شوند.
4--S آدنوزيل متيونين، نقش مهمي به عنوان انتقال دهنده گروه متيل در واکنش هاي مختلفی در فرآيندهاي غشايي مهم و حیاتی براي تعمير و نگهداري از غشای سلول های بدن طیور به عهده دارد.
5- محققان زیادی نشان دادند که با مصرف همزمان مکمل های متيونين و چربي بهبود در نرخ رشد در گوشت مرغ و خوک گردیده است.
6- مصرف منابع روغن غني از دوکوزاهگزانوئیک اسید در جیره غذايي طیور باعث افزايش فعاليت متيونين آدنوزیل ترانسفراز و تنظيم مثبت بيان mRNA مربوط به این آنزیم، در سوخت و ساز انتقالات گروه متیل شده است.
7- افزايش در سنتز-S آدنوزيل متيونين توسط آنزیم متيونين آدنوزیل ترانسفراز، باعث کاهش متيونين در دسترس می شود. در نتیجه، باعث کاهش فعاليت هاي آنزيم های غیراشباع کننده در توليد آراشيدونيک مي شود.
8- یکی دیگر از نتایج نشان دادند که رقابت بين اسيد لينولئيک و آلفا لينولنيک اسيد براي تبديل به اسيدهاي چرب غيراشباع بلند زنجير می باشد و آلفا لينولنيک اسيد مقدم تر در این رقابت است.
9- براي هضم و جذب موثر چربي ها از دستگاه گوارش طیور، نياز به ترشح صفرا و تشکيل ميسل هاي صفراوي مي باشد. يکي از مواد مغذي که در سنتز و ترشح نمک هاي صفراوي تأثير دارد، اسيد آمينه سيستئين مي باشد که تا حد زيادي از متيونين در بدن طیور سنتز مي شود. بنابراين به نظر مي رسد که سطح متيونين جيره، بر قابليت هضم چربي ها تأثير گذاشته و در مقابل، نوع منبع چربي جيره و الگوي اسيدهاي چرب آن نيز بر احتياجات متيونين موثر باشد.
از طرفی تحقیقات زیادی بر تأثیرات مصرف چربی یا مکمل متیونین بر روی عملکرد پاسخ های سیستم ایمنی بدن انجام گرفته است. مصرف مکمل متيونين و سيستئين در جیره های غذايي براي سيستم ايمني تحت شرايط مختلف کاتابوليک بدن مفيد است. به عنوان مثال، افزايش سطح کل متيونين 1.2 تا 0.35 درصد در جیره غذايي جوجه هاي آلوده به ويروس بيماري نيوکاسل به طور معني داري باعث افزایش جنبه هاي کليدي از پاسخ هاي ايمني از جمله توسعه تقسیمات لنفوسیت های نوع T در پاسخ به تحريک ميتوژن، غلظت ايمونوگلوبولين، مهاجرت لکوسيت و تيتر آنتي بادي شده است. همچنین، در تحقيقات متعددی اثرات روغن جیره غذايي بر پاسخ التهابي و بهبود در عملکرد سيستم ايمني در جوجه ها را نشان داده اند. التهاب پس از افزایش عفونت در بدن، باعث کاهش مصرف خوراک، افزايش سوخت و ساز بدن و وزن ارگان احشايي نسبت به وزن بدن شده است. به هر حال، اين بهبود در پارامترهاي عملکرد ممکن است به دليل قابليت هضم برتر اسيد چرب اشباع نشده در مقايسه با نوع اشباع شده باشد.