به طور کلی پاسخ­هاي سيستم ايمني با واسطه فعال شدن لنفوسيت­هاي نوعT ،B ،

سلول­هاي کشنده طبيعي و ماکروفاژها، افزایش بيان ژن و تکثير لنفوسيت ­ها، توليد آنتي­بادي، ترشح سيتوکين­ها و ديگر مواد سيتوتوکسيک در طیور کنترل می­شود. شواهد نشان مي­دهند که اسيدهاي آمينه وضعيت ايمني بدن طیور را بهبود بخشیده و در نتيجه مرگ و مير ناشی از عفونت­ها را کاهش می دهند. متیونین، آرژنين، گلوتامين، ترئونین و سيستئين از شاخص ترین اسیدهای آمینه دخیل در سیستم ایمنی طیور به شمار می­ آید. بين وزن بدن و پاسخ تولید آنتي­ بادي در جوجه­ هاي گوشتي، همبستگي منفي وجود دارد و مشابه اين همبستگي منفی در جوجه­ هاي تخمگذار نیز نشان داده شده است که تأکید می­ کند براي حداکثر تيتر آنتي­ بادي، نياز به متيونين بيشتری در مقایسه با نیازمندی­های این اسید آمینه برای رشد طیور وجود دارد. يکي از مکانيسم ­هاي پيشنهادي براي توضيح دخالت متيونين در سيستم ايمني بدن، دخالت در تکثير سلول ­هاي ايمني بدن بوده، که حساس به تغييرات گلوتاتيون و سطح سيستئين داخل سلولي م ی­باشد. متيونين اسيد آمينه­ ای ضروري با حداقل چهار نقش اصلي است که می­تواند به صورت مستقيم يا غيرمستقيم در پاسخ­ های سيستم ايمني بدن نقش داشته باشد.

1-    متيونين در سنتز پروتئين­ ها شرکت مي­کند.

2-     متيونين پيش ساز گلوتاتيون بوده که این تري­پپتيد گونه ­هاي اکسيژنی فعال (ROS) را کاهش مي­دهد و به اين ترتيب، سلول­ها را در برابر استرس اکسيداتيو محافظت مي­کند.

3-     متيونين براي سنتز پلي­ آمين ­ها (اسپرمين و اسپرميدين) مورد نياز است، که در واقع در  تقسيم هسته و سلول نقش دارند.

4-     متيونين مهم­ترين دهنده گروه متيل براي واکنش­هاي متيلاسيون DNA  و ديگر مولکول­ها به شمار می­آید.

گزارشات زیادی در مورد اثرات متیونین بر پاسخ ­های سیستم ایمنی جوجه ­های گوشتی با اثر گذاری بر لنفوسیت­ های نوع T وجود دارد. بانگ­یوان و همکاران ، نشان دادند که تعداد تيموسيت­ ها در اثر کمبود متيونين کنسانتره کاهش يافت. همچنین کمبود متيونين کنسانتره مرغی باعث ضايعات غده تيموس و مهار بلوغ لنفوسیت ­هاي نوع T در تيموس و مهار رشد سلول­هايT  گردید. که مشابه به گزارشات تاکاهاشي در موش است. کمبود متيونين کنسانتره مرغی باعث شد که تقسيمات سلولي در مرحله G1 متوقف شود که باعث کاهش تقسيم سلول در فاز S در تيموس گردید. همچنين کمبود متيونين در کنسانتره توانست باعث تعویق و تأخیر رشد در بافت تيموس جوجه­ هاي گوشتي طیور شود. مکانيسم اثر متيونين بر گسترش و تکثير لنفوسيت ­ها روشن نيست، اما احتمال دارد که کمبود متیونين کنسانتره بتواند با کاهش سنتز پروتئين، تکثير لنفوسيت­ ها با تغيير در توليد پروتئين­ هاي مسئول کاهش یابد. درصد سلول ­هاي آپوپتوتيک در تيموس به طور معني ­داري در کمبود متيونين کنسانتره افزايش يافت. مکانيسم تأثیر کمبود متيونين به القاء پدیده مرگ سلولی (آپوپتوز) مربوط به آسيب ميتوکندري يا تجمع سلول­ ها در فاز G1/G0 تقسيم سلولي است. اين نتايج مي­ تواند ما را در درک دليل توقف چرخه سلول و افزايش مرگ سلولی در تيموس در اثر کمبود متيونين در جوجه ­ها کمک کند. کمبود متيونين کنسانتره تعداد و فعالیت لنفوسیت­هاي نوع T بالغ را کاهش داده که با تغییر زير مجموعه­ هاي لنفوسیت­هاي نوع T (CD4+ و CD8+) تحت تاثير قرار گرفته است. در مطالعات مختلفی گزارش شده است که با افزایش سطح متيونين کنسانتره تيتر آنتي­بادي در جوجه­ ها افزايش يافته است. همچنین تيتر آنتي­ بادي در برابر گلوبول­ هاي قرمز گوسفندیSRBC) ) در پاسخ به مکمل متيونين در جیره، افزايش يافت. همچنين، کمبود متيونين کنسانتره مرغی باعث کاهش ايمني هومورال و پاسخ­ های غيراختصاصي سيستم ايمني در جوجه ­هاي گوشتي گردید. سطوح آنتي­ بادي SRBC در نتیجه افزایش مکمل DL- متيونين جیره از 0.25 به 0.35 درصد بهبود یافت. همچنین در مطالعه ­ای دیگر، افزایش سطح متیونین جیره به 0.45 تا 0.55در صد تیتر آنتي ­بادي را بهبود بخشید که بهترین پاسخ تولید آنتی­ بادی با سطح 0.55 درصد مکمل متیونین مشاهده گردید. افزایش سطح متیونین جیره طیور به بیش از سطح توصیه شده برای دستیابی به حداکثر عملکرد جوجه­ های گوشتی، تیتر تولید آنتی ­بادی را در پاسخ به تحریکات ناشی از مواد مایتوژن (فایتوهماگلوتنین P) افزایش داد. بالاترين سطح آنتي ­بادي در برابر SRBC و بیشترین غلظت IgG در تيمار­هايي مشاهده شد که 483 تا 563 ميلي­ گرم در روز متيونين کنسانتره دريافت کرده بودند. متيونين کنسانتره نقش مهمي در سيستم ايمني بدن از طريق متابوليت گلوتاتيون دارد. گلوتاتيون محافظت از بدن را در برابر آسيب اکسيداتيو در طول پاسخ­ های ايمني بر عهده دارد و می­ تواند با توسعه تقسيمات هسته ­اي سلول­ های T را باعث شود. در مطالعات قبلي نشان داده شد که افزودن متيونين به جیره، پاسخ آنتي­ بادي در جوجه ­هاي گوشتي را بهبود نمي ­بخشد. اما تيتر آنتي ­بادي عليه SRBC و نیوکاسل در پاسخ به افزایش سطح متيونين جيره از 4.5 تا 6 گرم درکيلوگرم افزايش يافت. با مکمل متيونين کمتر از حد مورد نياز در جیره غذايي 3-6 تا 7-11 گرم بر کيلوگرم پاسخ تیتر آنتي­بادي علیه NDV در جوجه ­ها را کاهش داد. همچنین رشد و پاسخ آنتي­بادي به ويروس بيماري نيوکاسل در جوجه ­هاي لگهورن تغذيه با مکمل متيونين با سطوح 0.4، 0.7 و 1.1 درصد گزارش شد.

متيونين و مؤلفه­های خونی

چربی موجود در خون به ۲ فرم اصلی، یکی کلسترول و دیگری تری گلیسرید وجود دارد.کلسترول نقش بسیار مهمی در سلامتی و عملکرد بدن ایفا می­ کند و در سطوح نرمال نقش حیاتی در عملکرد طبیعی بدن دارد. کلیه سلول­های بدن به درجات مختلفی از کلسترول ساخته شده­اند و این ماده در ساخت و ترمیم سلول ­ها، تولید هورمون­های بدن و نیز تولید اسیدهای صفراوی که نقش اثبات شده­ایی در عمل هضم ایفا می­کند، نقش دارند. ولی سطوح بالای کلسترول مضر بوده و یکی از عوامل خطر بسیار مهم در بروز بیماری­های قلبی عروقی به خصوص سکته قلبی و هم چنین سکته مغزی و فشار خون بالا می­باشد. نقش کلسترول در ایجاد این حالات از طریق تنگ کردن جدار عروق می­باشد. لیپوپروتئین های اصلی عبارت است از شیلومیکرون، VLDL،LDL  و HDL، که بیشترین نوع چربی جابجا شده در خون، تری گلیسرید­ها می­باشند.گزارشات نشان داده است که سطح متیونین جیره بر غلظت تري­گليسريدها، کلسترول،LDL  و HDL پلاسما تأثیر دارد. افزايش معني­ داري در کلسترول خون، LDL وHDL  در بالاترين سطح ليزين و متيونين مشاهده گردید. اسيدهاي آمينه گوگرددار اثرات آنتي­اکسيدانی داشته و مي­ توانند وضعيت اکسيداتيو سلول را کنترل نموده و در سنتز آنتي ­اکسيدان­ های داخل سلولي دخيل باشند. علاوه بر اين، اسيدهاي آمينه گوگرد دار وضعيت اکسيداتيو اجزاي سلولي مسيرهاي سيگنالينگ سلولی ايجاد تغییر مي­کنند. به عنوان مثال، اسيدهاي آمينه گوگرد دار که پيش ماده گلوتاتيون، تائورين، سولفيد هيدروژن و سولفات می ­باشد به شدت فعاليت آنزيم­ ها را افزايش می­ دهند. متيونين اثر قوي بر فعاليت آنزیم­ های گلوتاتیون پراکسیداز، گلوتاتيون ردوکتاز و گلوتاتيون ترانسفراز دارد. با توجه به مکانيسم اسيدهاي آمينه گوگرد دار، تغيير در سطوح متيونين و سيستئین جیره که می­تواند اثرات سودمند يا زيان­باری را به همراه داشته باشد. کمبود متيونين درجيره غذايي می­تواند منجر به عارضه کبد چرب در طيور شود که این موضوع توسط محققین مختلفی مورد بررسی قرار گرفته است. متيونين يک عامل محافظ در برابر انواع آسيب ­های کبدي می­ باشد. به عنوان مثال، براي جلوگيري از تجمع چربي در کبد و جوجه سطوح کافی از متیونین در جیره الزامی است. با افزايش مکمل متيونين در جیره­ ها غلظت HDL يا کلسترول خوب سرمی خون افزايش و غلظت تری­ گلیسیرید و چربي شکمي کاهش یافتند. محققان گزارش کردند، که با افزايش در غلظت متيونين جیره­ ها غلظت آلبومين، کلسترول و گلوبولين سرم خونی به صورت خطي افزايش يافت، در حالي که غلظت تري ­گليسريد سرم تحت تاثير متيونين جیره غذايي قرار نگرفت. همچنین گزارش شده، که جوجه ­هاي تغذيه شده با 2/0 درصد متيونين کمترين غلظت سرمي کلسترول کل نسبت به گروه شاهد در سن 21 روزگی نشان داده­ اند. علاوه بر این، تغذیه جوجه ­ها با سطح مازاد متيونين در جیره­ ها سطح سرمي تري­ گليسريد کاهش داد که در توافق با نتايج حاصل از گزارش ­هاي ديگر بود.